city.stone
City.Stone

 

 

Напред към кухня 2020

by admin
Apr , 10
Напред към кухня 2020

Ако все още се чудите, кое би направило кухнята ви неустоима през 2020, следващите редове са за Вас.

През последните години няколко тенденции смело се движеха паралелно една до друга, оформяйки различни линии, като никоя не беше нито по-малко нито  повече признавана за фаворит. Докато не се изправихме пред 2020 г., когато на преден план кристализираха ясно дефинирани параметри на най-желаните характеристики при оформянето на кухнята.

Каменна епоха – ето че кралят на камъка – Мраморът се завръща триумфално на най-високата позиция, но това далеч не е ограничаващо до гамата на естествено добиваните материали. На преден план изскача цяла една огромна плеяда модели и цветове, сред които е почти невъзможно да не открием най-добрия камък, подхождащ на конкретния дизайн, благодарение на технологично пресъздадени съвременни материали.  Те не само будят възхищение, но и създават съвършена, първична красота. Колкото по-интензивни и отчетливи са жилките на мрамор – наподобяващите аналози, в толкова по-предпочитан акцент  се превръщат те в дизайнерските разработки. Без колебания, богатите шарки на мрамора категорично се превръщат в последен писък.

Съвсем различно и много актуално решение дават  вертикалните елементи в кухнята – гръбчета и стени, облицовани изцяло с широкоформатни каменни панели. Да, дребните плочки и насечени в дребен растер покрития отстъпват крачка назад.

Семпли повърхности

Много важно е на интензивните акценти да бъде оставен въздух, среда, в която да изпъкват без да бъдат застъпвани от други детайли със засилена експресивност. Или с други думи семплите, изчистени елементи играят ролята на обединяващо звено. Не случайно този златен баланс е изключително предпочитан от редица дизайнери, някои от които дори прибягват до абсолютни крайности като изчистват изцяло детайлите и насочват фокуса в друго ниво. И ако трябва да обобщим дотук казаното с пример кухнята на 2020 ще изглежда “stunning” , ако съчетаем  семпли повърхности с матов финиш в цвят или с неангажиращ дървесен фладер в актуалните за годината нюанси на ореха, които от тази година са отново в „играта”.

Фокусни точки

За всички хора, които се интересуват от дизайн, не е новост, че кухнята си проправи път като съществен елемент от дизайна на жилището, не само защото отдавна е част от дневната и е „разкрита”  за погледите постоянно. Това определя и нейните нови допълнителни отговорности. Като се започне от прегледност и ред и се стигне до включването и като една от фокусните точки за жилището. Истински Ренесанс! Дизайнерите разглеждат кухнята наравно с всички останали зони, а нерядко именно на нея залагат да изведе основната линия в тематичната разработка. Когато се говори за фокус, това не значи непременно силен, изземващ вниманието акцент, финиш или детайл.

Смело предложение

Може би все още малко изненадващо и „подранило”, но златото като акцент в интериора пристъпва смело и в пределите на кухнята. И тук е тънкият момент! „Благородният” метал изисква по-специално отношение и обстановка, затова се придвижва стъпка по стъпка. Още преди съвсем добре да сме се нагодили към смесителите за кухня дребните детайли и обков  в нюанси на златото и, ето че дизайнерите вадят следващият „хит” – кухненска мивка от злато. И преди да махнем с ръка, нека разгледаме предложенията им.

Различният подход

Живеем в епоха пълна с изненади, окото се е наситило на прекалено много неща, затова интелигентният подход задава правилата и тук. Спечелването на вниманието е истинско изкуство, а ролята на дизайнера е да накара окото да се усмихне.

Как става това? Ексцентричният подход слага основата на всеки акт на творение. Създавайки един проект, той трябва да бъде уникален по своему, това е възможно, независимо от модата и тенденциите и материалите, актуални за дадения момент. Красиво оформление на „конвейер”  по-скоро ще даде отпечатък на предвидимост  и доза апатия, а след време дори може да предизвиква раздразнение и желание за промяна.

Затова нека стартът започне с нещо, което силно е привлякло вниманието, материал или акцент дори, който сме усетили много осезаемо в необятния калейдоскоп от възможности и избори. Този елемент ще даде посоката, цялата идея ще бъде структурирана спрямо него. Това ще бъде нашето пространство. Трябва да се доверим на това вътрешно усещане и да използваме въображението си, докато достигнем щрихите на цялостната концепция. Ако изберем този път, вероятно ще усетим и пречките по реализацията на идеята, както и нейните евентуални трансформации докато се достигне до момента на завършеност. Но кухнята няма да бъде просто една „мостра” от витрината или уебсайта, която ни е впечатлила мимоходом, тя ще бъде душата на нашия дом с всичките си компоненти и дребни детайли, през които сме преминали. Сътворете я! Можете да тръгнете от „копчето на балтона”, а резултатът всеки път да буди у вас възхищение!

Автор: Весела Маркова

© Сити Стоун ЕООД 2020. Всички права запазени.